Manieren van aanplant.

Er zijn vele verschillende systemen gangbaar om druiven in de wijngaard te verbouwen.  Soms schrijft de plaatselijke wetgeving (AOC) voor welke systemen gebruikt moeten worden terwijl ook traditie, druivenras, klimaat en wijnstijl van invloed zijn op de gebruikte methoden.

In een aantal artikelen lopen we de verschillende types langs. Er zijn vele manieren om de verschillende methoden onder te verdelen. Dit eerste artikel is een begin en start met Bushvines.

Kenmerken
  • Wel of geen ondersteuning van het blad.
  • Druiven hoog van de grond of juist laag bij de grond.
  • Methoden van snoeien, in combinatie met bovenstaand genoemde.
  • Arbeidsintensiteit
  • Laag of hoog rendement.
  • Handmatig of machinaal oogsten mogelijk.
  • Goedkoop of (veel) duurder.
  • Controle op (te) hete jaren

Kortom heel veel verschillende kenmerken. Er zijn trouwens ook heel veel manieren om de druivenstok vast te maken aan het draadwerk. In de oude wereld zijn de verschillen traditioneel niet zo groot, ook omdat wetgeving restricties oplegt dan wel dat kennis en ervaring over andere systemen vaak ontbreekt. In de nieuwe wereld is wel veel onderzoek en ervaring opgedaan. De resultaten hebben ondertussen ook in Europa tot aanpassing en nieuwe inzichten geleid.

Als je een wijngaard bekijkt kun je aantal conclusies trekken over gekozen methoden:
  • Of en hoe het blad van de druiven wordt ondersteund
  • Wat voor snoeimethoden er worden gebruikt.
Ondersteuning

We beginnen met de ondersteuning. Er heel veel manieren om het blad te ondersteunen. Echter de keuze om niet  te ondersteunen heeft niet zo veel variatie. Een druif is van nature een klimplant en zal dus omhoog willen groeien. Als dit niet mogelijk is zoekt de plant over de grond naar een plaats om alsnog omhoog te klimmen. Er zijn wel plaatsen waar de druiven deels in bomen groeien. Weinig overzichtelijk, moeilijk te snoeien zonder steeds de boom in te moeten gaan.

Zonder ondersteuning

Een meer gecontroleerde vorm, zonder ondersteuning, heet Albarello, Bushvine of Gobelet. Hier staan de druiven op regelmatige afstanden van elkaar als kleine boompjes in de wijngaard. De hoogte van de stok is tot ongeveer 50cm. Vandaar uit loopt de druif uit. Deze methode wordt (nog) veel gebruikt in warme. Droge streken waar de groeikracht van de druiven niet erg groot is. In vochtige klimaten niet geschikt vanwege de schaduwwerking van de bladen waardoor schimmels en andere ziekten teveel kans krijgen. Aan de andere kant kunnen deze stokken zeer oud worden met behoud van kwaliteit. Zie oude stokken
De methode wordt wel steeds minder vaak gebruikt omdat de opbrengsten laag zijn, het behoorlijk arbeidsintensief is en het vaak moeilijk is mechanisch de wijngaarden te bewerken.

Gobelet, Bushvine, Arbello

Op de fotos een voorbeeld van Gobelet. De druiven groeien laag bij de grond en vangen daardoor veel stralingswarmte op. Ook is te zien dat er veel schaduwvorming is tussen de bladeren. Deze druiven staan op regelmatige afstanden wat het werken met een tractor eenvoudiger maakt.

De huidige vraag naar hoge rendementen heeft het aantal wijngaardenwaar op deze manier wordt verbouwd doen afnemen. Toch vindt je in Frankrijk ten zuiden van De Beaujolais of in Zuid Italië en Spanje nog veel wijngaarden op deze manier aangelegd.

Scroll To Top
We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.